Do’s tijdens de herfstschoonmaak

13 oktober 2022

De lenteschoonmaak, we kennen het allemaal wel, maar de herfstschoonmaak mag ook zeker niet ontbreken. Want met het vallen van de blaadjes, brengt u toch wel wat vuil in huis, en laten we niet vergeten dat het tijd is om het tuinmeubilair en uw tuintoestellen op te bergen tot de lente. Hier zijn een aantal dingen die u tijdens de herfstschoonmaak niet mag vergeten.

Begin bij het begin

Beginnen doen we bij de klussen die de hele zomer zijn blijven liggen en die voor de winter toch best geklaard worden. Denk maar aan het repareren van lekende kranen, een likje verf hier en daar, maar uw tapijt eens naar de droogkuis brengen of al uw gordijnen wassen kan geen kwaad voor de herfst helemaal haar intrede doet.

 

Raam voor raam

Nu het nog niet te koud is, mag u zeker niet vergeten uw ramen onder handen te nemen. Maar toch kan u dit best doen op een koele, bewolkte dag. Te veel zon zorgt ervoor dat het schoonmaakmiddel te snel verdampt, met strepen als gevolg. De herfst is dus perfect om uw huis raam voor raam op te frissen.

 

 

herfstschoonmaak

Uw tapijten stofvrij

U loopt er dagelijkst overheen, maar zelden of nooit worden ze regelmatig grondig schoongemaakt. Last van onverklaarbaar stof? Dan ligt dit waarschijnlijk voor een groot deel aan uw stoffige tapijten. Haal ze daarom bij de wisseling van de seizoenen steeds even onder uw meubels uit en klop ze buiten op tot er geen stof meer uitkomt. Nog een grondigere oplossing nodig? Dan kan u gewoon uw tapijt naar de droogkuis brengen.

 

Alles uit de diepvries

Elektriciteit wordt steeds duurder en als er hier en daar wat energie bespaart kan worden is dat altijd mooi meegenomen. De diepvries is een van de grootste stroomverbruikers in huis, en nog erger wanneer deze lange tijd niet is schoongemaakt. Een koude herfstdag is perfect om alles even uit de vriezer te halen en hem vervolgens te ontdooien.

 

 

herftschoonmaak

 

Ook buiten niet vergeten

Na de laatste warme herfstdag is het tijd om uw tuinmeubels op te bergen. Maar een grondige schoonmaak voordat ze onder een hoes of in de garage verdwijnen bespaart u in de lente heel wat werk. Zo kan u nu al de hardnekkige vlekken verwijderen voordat ze een half jaar de tijd hebben om verder in het materiaal te nestelen.

Na het opbergen van het meubilair verdient ondanks een typische herfstbui hier een daar, ook uw terras en buitentegels een schoonmaakbeurt. Beter nog is dat u uw tegels al voorbereidt tegen de aankomende of zelfs vroege vorst. Reinig de tegels voorzichtig met een hogedrukspuit, verwijder het onkruid en controleer de tegels op scheuren, die door vorst groter kunnen worden. Nog een voordeel van de herfstschoonmaak is dat het werk dat u nu doet u in de lente weer bespaart.

 

Na het zware schoonmaakwerk kan u ook maar beter uw tuingereedschap goed opbergen en klaar maken voor de winterslaap. Schoonmaken doet u grondig door alle aarde en vuiligheid te verwijderen, en opbergen liefst op een droge en vorstvrije plek. Zo voorkomt u namelijk dat roest tijdens de winter een kans maakt.