Optimale schoonmaak in de voedselverwerking: waarom is het belangrijk?

09 mei 2023

Voor bedrijven in de horeca en de voedselverwerkende industrie gelden naast de normale arbeidshygiëne aanvullende hygiënenormen om de risico´s op gevaren binnen de voedselverwerking te vermijden. Daarom is uw schoonmaak overlaten aan een professioneel schoonmaakbedrijf gespecialiseerd in de voedselindustrie en HACCP-schoonmaakrichtlijnen een must!

Wat is HACCP?

Dit zijn strenge en opgelegde normen (HACCP’s) waaraan schoonmaakbedrijven in de horeca en voedselverwerkende industrie zich moeten houden. Het is geen toeval dat deze afkorting staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. HACCP wordt opgelegd door de Europese Unie en zorgt ervoor dat het productieproces van alle voedingsmiddelen het laagste risico op besmetting kent.

 

De essentie van HACCP

De HACCP is geen kant-en-klaar handboek met specifieke voorschriften, maar wel een controlesysteem gebaseerd op 7 principes. Deze principes kunnen bedrijven in de horeca en voedselindustrie dan toetsen aan hun eigen werkomstandigheden en productiesituatie.

Samengevat is HACCP dus geen lange lijst van normen naar een systeem opgesteld om preventief de proef op de som te nemen en bedrijven in staat te stellen om een eigen preventieplan op te stellen en potentiële gevaren in hun processen bloot te leggen. Ook hier hoort een plan van aanpak bij wanneer het gaat om hygiëne, en dat is nu net waar HiGENiUS voor deze bedrijven iets kan betekenen.

 

schoonmaak in de voedselverwerking

Productiviteit verbeteren met schoonmaak

Een grondige, systematische en professionele schoonmaak, het is in de voedselindustrie haast onmisbaar. Niet enkel voor het verbeteren van de hygiëne, het halen van de opgelegde normen, de kwaliteit van de producten, maar ook de productiviteit van uw personeel heeft baat bij een schone werkomgeving. Dit omdat een schone werkomgeving bijdraagt aan het algemeen welzijn op het werk. Maar, belangrijker nog elimineert u als productiemanager het gevaar op een lagere productie door het uitvoeren van ingrijpende beslissingen als gevolg van het niet-naleven van hygiëneprotocollen.

 

The HiGENiUS way

Hoe ga je daar als professioneel schoonmaakbedrijf mee om? Wij zorgen er eerst voor dat de juiste genieën met de juiste ervaring op de juiste plek zitten om aan deze veeleisende eisen te voldoen. En dat doen we met milieuvriendelijke en veilige schoonmaakmiddelen die geen risico vormen voor mens, dier of milieu. Dit alles wordt gedaan met behulp van professionele reinigingstechnieken en apparatuur. Schoonmaken in de voedingsindustrie betekent voor ons altijd totale controle.

Schoonmaakwerkzaamheden in voedselverwerkende bedrijven vragen om een ​​unieke aanpak, dit volledig in overeenstemming met HACCP-wetten en volksgezondheidsvoorschriften. Wij zorgen ervoor dat het productieproces niet wordt verontreinigd of verstoord. Daarnaast analyseren we vooraf uitgebreid alle processen voor een optimale reiniging en desinfectie. Dankzij onze flexibele organisatie kunnen we elk moment van de dag of week werken zonder de normale gang van werken te verstoren. Daarnaast geven we gedurende het hele proces gedetailleerde feedback, van voorbereiding en planning tot uiteindelijke behandeling.